Dieta osób chorych na cukrzycę

dieta w cukrzycyCukrzyca jest chorobą przewlekła, która dotyka wielu ludzi. Jest podstawowym objawem jest podwyższony poziom glukozy (cukru) we krwi. Choroba ta ma często podłoże genetyczne. Trzeba wiedzieć, ze zachorowanie na tę chorobę zwiększa się wraz z wiekiem. Po 45 roku życia prawdopodobieństwo jej wystąpienia jest największe. Choroba ta często pojawia się u osób otyłych oraz tych, które prowadzą siedzący ryb życia. Między innymi dlatego, nie można lekceważyć roli jaką powinna odgrywać w naszym życiu aktywność fizyczna.

Cukrzyca posiada kilka typów, najczęściej spotykane to:

Cukrzyca typu 1 nazywana jest często cukrzycą insulinozależną lub młodzieńczą. Organizm chorych osób nie potrafi produkować insuliny. W związku z tym niezbędne jest podawanie insuliny zewnętrznie.

Cukrzyca typu 2 występuje najczęściej. W tym typie insulina nie działa w sposób odpowiedni, organizm jest uodporniony na jej działanie. Cukrzycę tę leczy się za pomocą specjalnej diety, zalecany jest także odpowiedni wysiłek fizyczny. Stosuje się także leki przeciwcukrzycowe. Końcowym etapem leczenia jest podawanie insuliny.

Kolejną odmianą cukrzycy jest cukrzyca ciężarnych. Choroba trwa podczas trwania całej ciąży, aż do momentu pojawienia się dziecka na świecie. Jej leczenie odbywa się pod ścisłą opieką ginekologa oraz diabetyka. W przypadku tej choroby możliwy jest wcześniejszy poród oraz konieczność zastosowania cesarskiego cięcia.

Cukrzyca jest chorobą, którą stale należy kontrolować. Chory powinien wiedzieć na jej temat, jak najwięcej. Samodzielnie może on badać stężenie glukozy we krwi za pomocą urządzenia zwanego glukometrem. Dzięki samokontroli pacjent czuje się bardziej bezpiecznie, może normalnie funkcjonować i mimo wszystko cieszyć się życiem.

Podstawową zasadą dbania nie tylko o piękny wygląd, ale przede wszystkim o jak najdłuższe zachowanie zdrowia jest wypracowanie sobie odpowiednich nawyków żywieniowych i ustalenie odpowiedniej diety. Dieta lekkostrawna polecana jest oczywiście również w rekonwalescencji po ciężkich chorobach i operacjach oraz przy chorobach przewodu pokarmowego. Do spożywania lekkostrawnych posiłków warto też przyzwyczajać dzieci.Nawyki podpatrzone w dzieciństwie mogą wyrobić w naszych pociechach bardzo korzystne zwyczaje, które z pewnością zaprocentują w przyszłości.

Przygotowując posiłki pamiętać trzeba, żeby dobierać produkty o wysokiej zawartości odżywczej, dużej objętości a stosunkowo małej zawartości kalorii (warzywa, owoce, chude mleko i jego przetwory, chude mięsa, np.: drób, ryby). Dieta powinna bowiem dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym białka, witamin, soli mineralnych.

Wszelkie nasze wysiłki w doborze odpowiednich produktów żywnościowych mogą zostać jednak zaprzepaszczone przez błędy w przetwarzaniu żywności. Najważniejsze w przygotowaniu posiłku, obok składników jest bowiem odpowiednia technika. Wyeliminować trzeba przede wszystkim smażenie, stosowanie zasmażek, odgrzewanie i odsmażanie.

Produkty lekkostrawne w pełni spełnią swoją rolę, gdy do ich przyrządzenia użyjemy odpowiedniej lekkostrawnej techniki. A zalicza się do nich gotowanie w wodzie lub na parze lub duszenie. Jeżeli mamy ochotę na pieczone mięso, to zamiast smażenia go na patelni, z użyciem tłuszczu, warto użyć do tego celu specjalnej folii lub rękawa, który nie pozwoli, aby nasze mięsne danie wyschło i zapewni mu lepszą przyswajalność.

Dodatkowo warto rozdrabniać wszelkie produkty, które w ten sposób zostaną szybciej strawione. Ważną sprawa jest też szybkość jedzenia. Lepiej jeść wolniej, dokładnie przeżuwając mniejsze porcje, niż częściej zaspokajać swój głód niewyobrażalnymi porcjami.

Do sałatek warzywnych, aby zwiększyć przyswajalność witamin najlepiej dodać oliwę z oliwek. Makarony i produkty mączne lepiej solić po ugotowaniu, gdyż wtedy pochłoną one mniej soli, która pobudza łaknienie.

odchudzanie skuteczne